DnD Pomocník – Classy – Bard

Brouká si klidnou melodii, zatímco prsty jemně přejíždí po prastarém monumentu v dlouho zapomenutých ruinách. Půl-elfka v robustní kožené zbroji nasává znalosti přímo do své mysli za pomoci magické melodie – znalosti lidu, který vybudoval tento monument, a bájnou ságu, která to vše vypráví.

Přísný člověk buší rytmicky mečem do své šupinové zbroje, čímž udržuje tempo svého válečného popěvku, který probouzí odvahu ve spolubojovnících.

Gnomka směje se, zatímco hraje svoji loutnu pro shromážděnou šlechtu. Její melodie nese lstivou magii, která má zaručit, že slova jejích společníků budou dobře přijata.

Tři příklady barda – učenec, skald nebo ničema. Bardi vkládají magii do svých slov a hudby, aby inspirovali spojence, demoralizovali nepřátele, manipulovali mysl, vytvářely iluze a dokonce léčili zranění.

S písní zvládnu všechno

Bard je velmi universální classa, která zvládá téměř vše – bojovat, koulit, léčit, podporovat spojence a bonus do všech dovedností.

Nesnažte se však zastat vše, nechte prostor i ostatním ve skupině. Snažte si najít nějaké zaměření, které sedne vašemu charakteru. Je lepší se na něco zaměřit než být otravným broukem Pytlíkem, který se snaží zasahovat do všeho.

Vlastnosti (Ability score)

Primární vlastností pro barda je charisma, které nejenže ovlivňuje jeho magické schopnosti, ale také se mu hodí na dovednost představení (performance – hraní na hudební nastroj, zpěv, recitace, vyprávění, divadlo, …).

Další dovednost doporučuji obratnost, která ovlivňuje třídu zbroje, schopnost uhnout (záchranný hod na obratnost), akrobacii, zručnost rukou.

Třetí nejvyšší vlastnost bych zvolil podle herního stylu:

  • Učenec nebo bard znalý legend bude chtít mít vyšší inteligenci – ovlivňuje dovednost historie, investigaci, znalosti o přírodě, náboženství nebo arkáně.
  • Bard tulák bude chtít mít větší moudrost, které mu zvětší šanci přežít v divočině nebo si snadněji všimne nebezpečí (bystrost).
  • Skald zocelený v boji využije lepší konstituci, která mu přidá nějaké životy navíc.

Jakou rasu vybrat

V DnD není žádná kombinace zapovězena, pokud ji lze příběhově odůvodnit a zapadá do herního světa (domluva s DM). Zde představím rasy, které jsou z mého pohledu nejlépe funkční.


Člověk (human)

Člověk (human) je universální volba. Má +1 bonus do všech vlastností.

Pokud vám DM svolí, pak je možné použít i „Human: Variant“ – kdy dvě vlastnosti (doporučuji: charisma a obratnost) můžete zvednout o +1 a zároveň si vzít užitečnou featu, na kterou byste museli čekat do levelu 4.

Pokud netušíte, jakou featu vybrat, pak k bardovi se hodí Actor (herec).

Elf

Elf je spíše více role-play volbou. Má bonus +2 do obratnosti, vidí ve tmě, není možné je magicky uspat a jsou odolnější vůči okouzlení (charm).

Elf navíc nespí, ale medituje. Na plné zotavení (dlouhý odpočinek) mu stačí 4 hodiny meditace. Takže může využít čas, kdy společníci spí, k nějakým svým aktivitám.

Jelikož bardovi se hodí charisma, nejlepšími podrasami jsou Drow a Eladrin (rozšíření Mordenkainen’s Tome of Foes – DM musí povolit).

Drow má bonus +1 do charismatu, lépe vidí ve tmě. Nevýhodou je citlivost na sluneční světlo, takže se hodí spíše na barda – ničemu / podvodníka.

Eladrin je elf více spojen s Feywildem. Jeho vzhled připomíná roční období, ve kterém se odráží jeho nálada, takže to může být ideální zpestření pro uměleckého barda, který je emočně nestálý.


Půlčík (halfling)

Půlčík (halfling) má většinou veselou a přátelskou povahu, což se krásně hodí k bardovi, který chce hrát mezi obyčejnými lidmi a přinášet jim svojí tvorbou radost.

Půlčík má +2 do obratnosti, štěstěna je často na jeho straně (při pádu 1 na dvacetistěnné kostce pro útok, dovednost nebo záchranný hod může hodit znovu), je nebojácný (výhoda na záchranné hody proti strachu) a obklíčit půlčíka není snadné, pokud jste větší než on, může vám jednoduše prokličkovat mezi nohy.

Podrasu můžete vybrat Lightfoot (lehká noha) nebo Stout (tlouštík).

Lightfoot je drobnější a má bonus +1 do charismatu – dobrá volba pro klasického barda.

Stout je více při těle, má bonus +1 do konstituce a výhodu na záchranné hody proti jedu. Sout je tedy pro toho, kdo chce hrát barda – skalda, který trošku více vydrží.

Půl-elf (Half-elf)

Půl-elf (Half-elf) – napůl elf / napůl člověk. Jedna ze dvou základních ras, která má bonus +2 do charismatu.

Kromě charisma pak +1 do dalších dvou vlastností (jednu z nich vyberte určitě obratnost). Mají vidění ve tmě a stejně jako elfové nemohou být magicky uspáni a mají odolnost vůči okouzlení.


Tiefling

Tiefling má stejně jako půl-elf bonus +2 do charismatu. K tomu +1 do inteligence. Vidí ve tmě a má odolnost na oheň.

Pokud DM svolí užít podrasy z Mordenkainen’s Tome, pak zvolit Dispater nebo Glasya – tyto druhy tieflinga mají bonus +1 do obratnosti místo inteligence.

Aasimar

Pokud DM Vám povolí rozšíření Volo’s Guide to Monsters, pak je možné si vybrat Aasimara, který má bonus +2 do charismatu.

Tato rasa má v sobě nebeskou esenci a většinou se zavazují bránit zákon a dobro, avšak je možné, že někteří si zvolí jinou cestu.

Aasimaři vidí ve tmě, mají odolnost vůči zranění světla/záře (radiant) a nekrózy (necrotic). Navíc mají i možnost uzdravit drobné poranění, vykouzlit světlo nebo od třetí úrovně použít svoji nebeskou energii ke krátkému vyvolání křídel.

Podrasu si zvolte dle vaší preference.


Tabaxi

Tabaxi (opět Volo’s guide) je humanoidní rasa kočičích rysů, která má bonus +2 do obratnosti a +1 do charismatu. Dokážou vidět ve tmě, jsou schopni se pohybovat neuvěřitelně rychle a drápy mohou využít pro šplhání nebo jako zbraň.


Role ve skupině

Bard může zásobovat skupinu veselou náladou, hudbou a dalším uměním. Jeho všestrannost mu může umožnit zalepit nedostatky a chybějící články ve skupině – může být dobrým diplomatem, zručným párem rukou, léčitelem, kouzelníkem…

Pokud víte předem, kdo za co bude hrát, pak můžete svého barda přizpůsobit tomu, co ve skupině chybí.

Základní dovednosti

Bard nosí lehkou zbroj, která jej alespoň trochu chrání před možným nebezpečím. Jeho základ životů je 1d8. Ovládá jednoduché zbraně, ruční kuši, dlouhý meč, rapír a krátký meč.

Také umí hrát na tři hudební nástroje, které si můžete vybrat – dovednost vystupování (performance) by tedy měla být samozřejmostí.

Bard používá své charisma pro magii, kterou ovládá skrze svá slova a hudbu – hudební nástroj je ohnisko pro kouzlení a nahrazuje tak běžné ingredience, které jsou pro jednotlivá kouzla zapotřebí. Navíc může kouzlit kouzla označena jako rituál formou rituálu bez užití magického slotu (spell slot). Bard seznam kouzel, které se může naučit je mix mezi klerikem, druidem a čarodějem.

Na začátku bard umí dvě cantripy a čtyři kouzla první úrovně.

Rozhodně bard by měl umět svoji ikonickou cantripu – zlomyslný výsměch (vicious mockery), kterým ze zadních řad budete nepřátele urážet. Příručka hráče dále radí vzít si tancující světla (dancing lights). Pokud jste si zvolili rasu, která vidí ve tmě nebo světlo ve vaší skupině budete řešit jinak, můžete si zvolit i jinou zajímavou cantripu: mágova ruka (mage hand), opravování (mending), zpráva (message) nebo malá iluze (minor illusion).

Příručka nadále radí kouzla: okouzlení osoby (charm person), detekovaní magie (detect magic), léčivé slovo (healing word) a hromová vlna (thunderwave). Pokud chcete jiná kouzla, které se budou více hodit k povaze vašeho barda, pak bych jako první nahradil hromovou ránu.

Ikonickou schopností barda je jeho bardská inspirace. Tu může použít jako bonusovou akci a inspirovat kohokoliv. Ten pak může během příštích 10 minut přihodit 1d6 k hodu na vlastnost/dovednost, útok nebo záchranný hod. Později se bard naučí používat tuto schopnost i jinými způsoby. Počet použití je přímo závislý na výši modifikátoru vlastnosti charisma a doplňují se dlouhým odpočinkem.

Další brzké dovednosti

Bard je všeuměl (Jack of all trades), od druhé úrovně dostává poloviční bonus za odbornost (proficience) do všech dovedností, ve kterých odbornost nemá (včetně iniciativy).

Na druhé úrovni navíc se naučí píseň klidu (song of rest), která při krátkém odpočinku pomáhá se lépe zotavit – přidává 1d6 k vyléčeným životům každému ve skupině, který se ošetřoval za pomoci „kostky života“ (hit dice).

Na třetím levelu si bard vybírá „bardskou kolej“. Tento výběr rozhodne a pokročilejších schopnostech. Jednotlivým kolejím se budeme věnovat v samostatných článcích v budoucnu.

Na třetím levelu získává expertní odbornost ve dvou dovednostech. Bonus za odbornost je u těchto dovedností dvojnásobný.

Od páté úrovně se doplní všechny použití bardské inspirace i při krátkém odpočinku.

Kromě výše zmíněných schopností se bard učí každou úroveň nové kouzlo. Na třetím se mu zpřístupní druhá úroveň kouzel a na pátém levelu třetí. Na čtvrté úrovni získá i třetí cantripu. Kouzla, nad kterými je vhodné přemýšlet jsou:

  • Identifikace (Identify, kouzlo 1. úrovně), umožňuje identifikovat magické předměty (odhalit jejich vlastnosti)
  • Pochopení jazyků (Comprehend Languages, kouzlo 1. úrovně), umožňuje porozumět jazyku, který neumíte – hodí se jak pro učence, tak i pro diplomata
  • Zamaskování se (Disguise self, kouzlo 1. úrovně), pokud chcete hrát styl podvodníka, rozhodně se hodí pro získání převleku
  • Uspat (Sleep, kouzlo 1. úrovně), potřebujete se proplížit a v cestě stojí hlídač? Zahrajte mu ukolébavku a popřejte mu dobrou noc.
  • Detekce myšlenek (detect thoughts, kouzlo 2. úrovně), další užitečná věc pro podvodníka. Chcete někoho podvést? Čtěte jeho myšlenky a víte jak moc vám skáče na špek.
  • Žhav železo (heat metal, kouzlo 2. úrovně), aneb jak někoho odzbrojit nebo pořádně popálit.
  • Zadrž osobu (hold person, kouzlo 2. úrovně), když potřebujete někoho paralyzovat na místě, pak se hodí
  • Zóna pravda (zone of truth, kouzlo 2. úrovně), když potřebujete z někoho dostat pravdu
  • Leomundova chatka (Leomund’s tiny hut, kouzlo 3. úrovně), lze použít i jako rituál, osmihodinová bublina, ve které může přespat celá skupina v relativním pohodlí a bezpečí.
  • Zruš magii (Dispel magic, kouzlo 3. úrovně), zruší magické okouzlení nebo magickou past – může se hodit
  • Zasílání (sending, kouzlo 3. úrovně), umožňuje zaslat 25 slovní zprávu komukoliv, koho znáte bez ohledu na vzdálenost

Bard může umět spoustu dalších kouzel, rozhodně si je projděte, třeba se vám zalíbí jiné. Náš seznam berte pouze jako inspiraci a lehké doporučení, co může být užitečné.

Shrnutí

Bard je všeuměl a může ve skupině zastávat spoustu funkcí, avšak záleží i na konkrétním rozložení schopností, vlastností a kouzel. Vynikat bude především v dovednostech založených na charismatu a obratnosti.

Může být kouzelníkem, pomocným léčitelem, podporou spolubojovníků, diplomatem, částečnou náhradou za zloděje (plížení, zručnost rukou, klam) a jistě vás napadne řada dalších funkcí, které může bard zastat.

Jak už jednou bylo zmíněno, zkuste se zaměřit především na doplnění chybějících článků vaší party.