DnD Pomocník – Classy – Barbar

Vysoký svalnatý muž zahalen v kožešinách kráčí vánicí a přes rameno má opřenou sekeru. Směje se a rozbíhá se proti ledovému obrovi, který pytlačil dobytek jeho vesnice.

Půl-orčice zavrčí na vyzyvatele, který si dovolil zpochybňovat její sílu. Chystá se mu zlomit vaz holýma rukama, tak jak to už udělala mnohokrát předtím.

Trpaslík se skřípějícími zuby popadne helmu, kterou má odloženou před sebou na stole, a vrazí ji do obličeje nepříteli. Hned na to, vrazí druhému svůj obrněný loket do slabin dalšímu útočníkovi.

Tři příklady barbarů, které spojuje schopnost využít svůj vnitřní vztek v boji.

Místo původu

Stylizace barbara záleží na jeho původu, nad kterým je dobré se zamyslet. Je ze severských zemí nebo spíše z jihu? Jaké rasy je? Tyto otázky mohou mít zásadní vliv na tom, jak Váš barbar vypadá. Trpasličí barbar bude nejspíše nosit brnění (což třídu zbroje (AC) bude určovat především brnění), kdežto půlork bude mít na sobě maximálně nějaké kožešiny, které budou zakrývat jen to nejnutnější (třída zbroje bude vycházet z obrany beze-zbroje).

Vlastnosti (Ability score)

Barbar potřebuje mít nejvyšší především sílu (strength). Druhá důležitá vlastnost je konstituce (Constitution), která ovlivňuje životy, výdrž a schopnost ustát třeba mráz nebo jed.

Třetí vlastnost doporučujeme obratnost (dexterity) – zvyšuje číslo zbroje (především v případě obrany beze-zbroje) a pomůže, když je zapotřebí uskakovat spuštěné pasti nebo plošným kouzlům.

Moudrost (wisdom) se hodí na stopování a přežití – je dobré ji mít nezápornou.

Zbytečné vlastnosti pro barbara pak jsou charisma a inteligence. Charisma je sice hlavní vlastností pro schopnost zastrašování (intimidation), avšak barbar většinou zastrašuje ukázkou své síly. Domluvte se svým DM, jestli bude uznávat zastrašování přes sílu, pokud ano, pak charisma může být v mínusu.

Jakou rasu vybrat

V DnD není žádná kombinace zapovězena, pokud ji lze příběhově odůvodnit a zapadá do herního světa (domluva s DM). Zde představím rasy, které jsou z mého pohledu nejlépe funkční.

Člověk (Human)

Člověk (human) je universální volba, hodí se na libovolný herní styl – barbar beze zbroje v kožešinách nebo i barbar v brnění.

Člověk má +1 do skóre všech vlastností. Pokud vám DM svolí, pak je možné použít i „Human: Variant“ – kdy dvě vlastnosti (doporučuji: síla a konstituce) můžete zvednout o +1 a zároveň si vzít užitečnou featu, na kterou byste museli čekat do levelu 4.

Pokud nevíte, kterou featu, pak nic nezkazíte, když si vyberete „savage attacker“ – ten přidává jednou za kolo kostku zranění při útoku (například u obouručního širokého meče (broadswordu), který má v základu zranění jako 2d6 zvýší zranění na 3d6 a to je na první úrovni hodně znát).

Trpaslík (Dwarf)

Trpaslík (dwarf) je skvělá volba, pokud chcete hrát barbara stylizovaného více do zbroje.

Jako trpaslík získáte +2 do konstituce (tedy více životů), odolnost na jedy a možnost vidět ve tmě.

Jako podrasu je možné zvolit horského trpaslíka (mountain), který má +2 do síly, nebo kopcového (hill), který má další extra bonus do životů (1 život za každý level).

Drakorozený (Dragonborn)

Drakorozený (Dragonborn) má +2 do síly a odolnost proti jednomu typu magického zranění podle barvy šupin.

Zároveň má možnost vychrlit dračí dech jednou za odpočinek – plošný útok s magickým zraněním, který může pomoci překonat vysokou třídu zbroje (což může být užitečné na nižších úrovních) a zároveň umožňuje zasáhnout skupinu nepřátel.

Půl-ork (Half-Orc)

Půl-ork (Half-Orc) má bonus +2 do síly a +1 do konstituce.

Vidí ve tmě a má schopnost, která umožňuje při poklesu životů na nulu zůstat na nohách s jedním životem (jednou za odpočinek).

Navíc jeho kritické zásahy způsobují větší zranění.

Goliath

Goliath je z rozšíření Volo’s Guide to Monsters (nezapomeňte na souhlas DM).

Tato rasa má bonus +2 do síly a +1 do konstituce.

Jednou za odpočinek může snížit utrpěné zranění ve výši 1d12 + modifikátor konstituce a navíc jeho tělo je zvyklé na extrémní mrazy.

Role ve skupině

Mít barbara ve skupině se může hodit, především když všechny ostatní řešení selžou a nezbývá nic jiného než použít hrubou sílu. Barbar není ve skupině, aby řešil hádanky, spory diplomatickou cestou nebo se někudy proplížil. Od těchto věcí tu je zbytek skupiny. Jakmile však dojde na boj, skupina se může na tuto horu svalů spolehnout.

Barbar může zastávat v partě především tyto funkce: Tank, boj na blízko, zastrašování, atletika (vyrážení dveří, zvedání těžkých překážek, …).

Základní dovednosti

Barbar zvládá nosit lehkou a střední zbroj. Dokáže se i bránit štítem. Ovládá všechny standartní typy zbraní.

Barbar je schopen zasadit brutální rány v první linii a ustát příchozí rány od nepřátel – má největší základ životů (tzv. hit dice) 1d12, který určuje počet životů. Navíc když je ve vzteku, všechny obyčejné zbraně způsobují jen poloviční zranění. Částečně tak může plnit roli tanka, když udrží nepřátele od svých křehčích spojenců.

Typickou schopností barbara je jeho vztek (Rage), který rozhodně nezapomínejte v boji zapínat. Vztek umožňuje hod s výhodou na schopnosti a záchrany založeny na síle. Útoky zblízka vedeny silou dávají větší zranění (+2 zranění na prvních osmi levelech). Veškeré útoky normálními zbraněmi vedené na barbara s aktivním vztekem mu způsobují pouze poloviční zranění. Tato schopnost trvá minutu (deset kol), avšak nezapomeňte, že musíte v každém kole zaútočit na nepřítele nebo být zraněni jinak skončí dříve.

Barbar je také zkušený v obraně beze zbroje, pak je výpočet třídy zbroje založený na modifikátoru obratnosti a konstituce.

Další brzké dovednosti

Od druhé úrovně může útočit bez rozmyslu (reckless attack) – přestane se starat o své krytí a soustředí se na zasáhnutí soupeře. V herní mechanice to znamená, že po dobu svého tahu má výhodu na útok, avšak zároveň výhodu mají i všechny útoky vedené na barbara až do jeho dalšího tahu.

Na druhém levelu se navíc barbarovi zlepší smysly, kdy je schopen vycítit nebezpečí – má výhodu na záchranné hody na obratnost proti pastem a kouzlům, které vidí (a slyší).

Na třetí úrovni se barbar musí rozhodnout, co formuje jeho zuřivost (Primal Path). Jednotlivým cestám se plánujeme věnovat v dalších článcích.

Na pátém levelu získává barbar extra útok, který umožňuje dva útoky během jedné akce.

Shrnutí

Barbar je tedy vhodnou volbou pro hráče, kteří davají přednost boji z blízka, kdy v nepřátelských řadách rozsévají zkázu a sami se udrží dlouho na nohou. Také výhodou barbara je jeho jednoduchost, kdy není zapotřebí hlídat a pamatovat si přepříliš složitých schopností a studovat desítky kouzel.